Wat nou als de trein niet meer rijdt en de dokter thuis werkt?
Dat zou vroeger klinken als een onwerkelijk scenario maar toch, vanaf 13 maart veranderde de wereld in een paar dagen drastisch. In sommige sectoren viel de omzet van het ene op het andere moment volledig weg. Voor ons, Dennis werkzaam bij de NS en Jenna in de ziekenhuiszorg is het sindsdien alle hens aan dek!
Hoe zou je ooit kunnen bedenken dat er voor wekenlang 90% minder treinen rijden en dat ruim 75% procent van de zitplaatsen vervalt? Dat een ziekenhuis met spoed zijn VPN licenties moet opschalen om thuiswerk ziekenhuisbreed mogelijk te maken. De applicatiespecialist ruilt zijn vrijdagmiddagborrel om met spoed 60% van reguliere patiëntafspraken in de aankomende twee weken te verplaatsen naar een telefonisch consult.
Ja, zo ineens sloten de voordeuren van het ziekenhuis en mocht de reguliere patiënt het ziekenhuis niet meer in zonder strenge controle. Ook de dagelijkse OV reiziger zag voor haar neus de deuren van het openbaar vervoer sluiten. Even een willekeurig ritje met de bus, trein of tram zat er niet meer in. Een radicale switch in de bedrijfsvoering van Nederland was gaande en iedereen voelde dit!

Het was vrijdag nog ouderwets op kantoor vertoeven en vanaf maandag ineens wekenlang digitale workshops via Teams. Soms wel met 60 man in het digitale klaslokaal en dat terwijl je dochters van 4 en 6 als Elsa en Olaf door het huis denderen. Lang leven de mute knop, heb ik meer dan eens gedacht en mijn collega’s vast ook.
Thuiswerken, ‘vroeger’ was het een verademing. Even weg van het soms overdrukke kantoor, snelle slagen maken door weinig afleiding en één keer geen reistijd was ook een luxe.
Hoe staat de stand er na 11 weken voor? Is structureel thuiswerken prettig en haalbaar? Kun je projecten in een intelligente lockdown verder uitrollen? Het antwoord is Ja!
Hoe zeggen we dat ook wel, diamanten worden onder hoge druk gevormd. Ook bij ons was zichtbaar dat bedrijven zich binnen no-time aanpasten aan de ‘nieuwe’ standaard en dat medewerkers zich creatiever en flexibeler dan ooit voorsorteren om de crisis te overleven. Ik zie de radioloog nog met zijn diagnostisch beeldscherm de deur uitlopen. Alleen samen krijgen we Corona eronder klinkt denkbeeldig door de speakers en dat motto neemt men ter harte.
De NS draait inmiddels weer op halve toeren en ondertussen gaan werkzaamheden aan onderhoud onverminderd door, want onderhoud dat blijft! Zelfs in tijden van Corona. En ook in de zorg worden inmiddels steeds meer niet-COVID-19 zaken opgepakt. De tijdelijke opgeschaalde IC bedden worden nu structureel ingericht en informatie
uitwisseling neemt grote(re) vormen aan. Al loopt men daar wel achter op de jaarplanning en is het zaak om de soms geïmproviseerde pleisters, te vervangen door een degelijk verband. Belangrijkste is, We’re getting back on track!
Bijzonder interessant te noemen is dat ondanks het stilvallen van de reguliere zorg en de overmatige druk op de spoed zorg, zo’n 90% van de ziekenhuizen verwacht dat de inzet van digitale zorg versneld zal zijn na de coronacrisis. Door de coronacrisis is digitalisering voor ziekenhuizen simpelweg een must geworden en in een versnelde opmars geraakt. Bepaalde tegenwerkingen zoals angst en adaptie vermogen en bereidwilligheid zijn mede dankzij Corona buitenspel gezet. Men kon simpelweg niet anders.
Een absolute koploper in het digitale werken is, hoe kan het ook anders, het digitaal beeldbellen! Videoconsultatie staat met een toename van 74% met stip op 1!
90% van de ziekenhuizen verwacht dat de inzet van digitale zorg versneld zal zijn na de Corona crisis.